Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk


voor 24/7 service klik hier...


since 1994


Web
Analytics

linux

TUX, de linux mascotte

linux

Deze pagina is door alle gebruikers aan te passen.
Hiervoor moet je wel eerst geregistreerd zijn: klik rechtsboven op „inloggen” en de rest wijst zich vanzelf. Oefenen kan in de zandbak. Overleggen kan onderaan de pagina

Op deze pagina een korte uitleg over linux en hoe je deze eenvoudig kunt proberen zonder gelijk je bestaande besturingssysteem (meestal windows) te overschrijven.

Linux is zoals je hem download normaal gesproken helemaal compleet, simpel gezegd, een besturingssysteem met het deel wat je als gebruiker ziet, een desktop, en flink wat software. Aangezien iedere groep van „linuxmakers” er zijn eigen ideeën op na houd zijn er ook tientallen, zo niet honderden soorten linuxdistributies. Keuze genoeg dus. Helaas maakt die overdaad een keuze voor de beginner wel lastig.

De ontwikkelingen gaan ook erg snel in de linux wereld, kijk onderaan even wanneer de pagina het laatst is bijgewerkt. Hij is namelijk niet altijd even actueel.

distributies

Linux bestaat dus grofweg uit de kernel en een flinke hoeveelheid software die samen gecompileerd zijn tot een distributie en een desktop om het gemakkelijk te maken. Een kleine lijst van distributies:

 • Ubuntu, een van de meest gebruikersvriendelijke distributies. De nieuwe desktop, Unity, word door veel gebruikers echter niet als prettig ervaren. Gelukkig is het toevoegen van een andere desktop slechts enkele minuten werk.
 • linux mint, gebaseerd op ubuntu, echter wat uitgebreidere support voor multimedia. Sinds de Unity desktop van Ubuntu is linux mint heel snel populair geworden. Te downloaden in een aantal versies, mijn voorkeur heeft de versie met de mate desktop.
 • crunchbang linux, op debian gebaseerd, lichtgewicht en mooi. Mijn favoriet op netbooks.
 • xPUD, een van de kleinste linux distributies. Erg minimalistisch, leuk om eens te testen. Vooral handig om vanaf een USB stick te gebruiken. Draait volledig vanuit het RAM geheugen.
 • Puppy Linux, een handige distro om vanaf een USB stick te draaien.
 • knoppix, een erg complete lichtgewicht linux.

installeren

Zoals uit het lijstje blijkt is installeren niet altijd nodig, veel distributies draaien ook vanaf een USB stick of vanaf een CD. Dat is echter in de meeste gevallen wel een stuk trager. De veiligste (en leukste) manier om te testen is wel vanaf een „bootable” USB stick. De eenvoudigste manier om die te maken is met behulp van UNetbootin:

 1. download de gewenste distributie (een ISO bestand)
 2. start UNetbootin en selecteer het ISO bestand
 3. selecteer je USB stick als doelbestemming

Daarna is het de bedoeling dat je PC opstart vanaf de USB stick. Dat kan wel eens een extra instelling in de BIOS vragen. Tijdens het opstarten kom je in je BIOS door bijvoorbeeld op de DEL toets te drukken (dit kan bij alle PC's anders zijn). Probeer dan de instelling te vinden voor een „boot sequence” of iets dergelijks, ook dit is bij alle PC's weer anders. Deze opstartvolgorde begint vaak met „CD” of „floppy” voor de „Harddisk”. Wij willen de „USB” of een „USB drive” boven aan de lijst. Sla de instelling op en hoop dat je het goed gedaan hebt. LET OP: schrijf op wat je veranderd in de BIOS!! De BIOS is niet de plaats voor geklungel.

Mocht het maken van een USB stick niet lukken dan kun je ook diezelde ISO op een CD zetten. De meeste branders weten wel raad met ISO bestanden. Vanaf CD draait linux trouwens wel erg traag, hou daar rekening mee.

Hier nog wat tips: http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=23267

software

Het Ubuntu softwarecenter: software zoeken, info, kiezen en installeren De meeste linux distributies hebben een listige manier ingebouwd om heel eenvoudig software te installeren. Bij Ubuntu gaat dit via het „Ubuntu software center”. Daar kun je simpel zoeken naar software en deze met een druk op de knop installeren. Aanbevolen software:

 • GIMP, te vergelijken met photoshop
 • Scribus, een uitgebreid DTP programma. Word al door veel grafische bedrijven professioneel gebruikt in combinatie met GIMP.
 • Planner project management, een uitgebreide planner, aanrader!
 • VLC mediaplayer, een van de betere mediaplayers.
 • Qcad, CAD programma
 • Qelektrotech, CAD programma voor elektronica en elektrotechniek, helaas geen DXF of DWG export.
 • WINE, om windows programma's te draaien onder linux. Werkt niet altijd geweldig.
 • FreeCAD, 3D CAD programma, nog verre van af maar iets om in de gaten te houden!
 • Amsn, goed werkend msn programma voor linux.

de desktop

xfce desktop, onze favoriet. Klik voor een vergroting Als je een linux distributie geïnstalleerd hebt kan het natuurlijk zijn dat de desktop je niet bevalt. Zoals eerder al gezegd, de unity desktop zoals meegeleverd met Ubuntu bevalt niet iedereen. Neemt niet weg dat Ubuntu op zich een prima distributie is die erg gebruikersvriendelijk is. Er zijn verschillende desktops om uit te kiezen, deze zijn eenvoudig te installeren vanuit de „terminal”. Het ziet er wat ingewikkelder uit dan het werkelijk is, laat je niet afschrikken.

De keuze tussen de geïnstalleerde desktops maak je bij Ubuntu tijdens het opstarten in het scherm waar je inlogt. Je kunt dus meerdere verschillende desktops installeren en gebruiken.

Onderstaande installatie methoden werken op alle :?: op Ubuntu gebaseerde distro's.

GNOME

Een populaire en goede desktop. Versie 3 is niet door iedereen met gejuich ontvangen trouwens. Installeren kan bij Ubuntu en afgeleiden in het software center of in de terminal:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-shell
MATE

Omdat niet iedereen blij is met Gnome3 is een groep ontwikkelaars verder gaan ontwikkelen op de klassieke Gnome2 desktop. Zelf ben ik deze nog aan het testen, maar het ziet er goed uit. Alles over MATE is te vinden op:

update 8-2012: Helaas nog teveel kleine losse eindjes om het geschikt te maken voor een wat groter publiek. Ik blijf er wel bij dat het in de toekomst wel eens een favoriet kan worden naast XFCE en LXDE.

update: intussen gebruiken we hier overal de MATE desktop. Wat wel lelijk is zijn de icoontjes op de desktop. Ze kunnen weg, maar hoe, dat verschilt nog een beetje per versie. Vanaf versie 1.6 moet dit met de dconf-editor. Deze start je op vanuit een terminalvenster. Wel voorzichtig mee zijn!

KDE

De KDE desktop is een fraaie maar zware desktop, alleen geschikt voor snelle PC's. Helaas is deze desktop ook niet helemaal probleemloos. Installeren kan gewoon eenvoudig via het Ubuntu softwarecenter in het menu. Daar staat hij als „Kubuntu desktop” vermeld. Druk op „installeren” en Ubuntu regelt de rest voor je. Via de terminal kan het trouwens ook:

sudo apt-get update
sudo apt-get install kubuntu-desktop

daarna word je wachtwoord een keer gevraagd en moet je nog een keer een „Y” intoetsen, maar dat is het zo'n beetje.

Bij enkele versies blijkt het niet mogelijk om automatisch software te downloaden en te installeren. Soms krijg je er nog een melding bij dat je „not authorised” bent. Dit is te verhelpen door de vergeten polkit alsnog te installeren (in de terminal):

sudo apt-get install polkit-kde-1
Xfce

De Xfce desktop is een fijne lichte desktop, onze favoriet.

sudo apt-get update
sudo apt-get install xfce4

Als dat gebeurt is nog even de extra's:

sudo apt-get install xfce4-goodies
LXDE

De LXDE desktop is een extra lichtgewicht en snelle desktop. De moeite van het proberen waard.

sudo apt-get update
sudo apt-get install lxde
Cinnamon

De fraaie desktop van Mint. Deze desktop is alleen geschikt voor de snellere PC! Voor een komplete beschrijving voor de installatie op Ubuntu kijk je hier: Cinnamon op Ubuntu

uitgebreidere distributielijst

KDE desktop. Klik voor een vergroting

 • Debian, een van de belangrijkste distro's. Veel andere zijn hierop gebaseerd.
 • Tails, voor veiligheid, hiermee was Snowden de NSA te slim af.
 • Arch linux, lichtgewicht, simpel
 • Ultimate edition, voor gamers
 • artistX, o.a. voor muzikanten, ook voor grafisch werk
 • Deft linux, niet voor de beginner. Forensic/intelligence linux. Ook geschikt om bijvoorbeeld verloren windows passwords terug te halen.
 • liberte linux, een veilige linux, erg geschikt om te internetten in een vijandige omgeving. Ook geschikt om toch nog bij geblokkeerde websites te komen. (zoals TPB)

De meest uitgebreide distributielijst en beschrijvingen vind je op distrowatch

overleg

wil je bijdragen aan deze pagina dan kan hier overleg gepleegt worden (eerst registreren)
vragen

wil je vragen stellen kan dat op de vragen pagina. Dit is de enige pagina die zonder registratie veranderd kan worden.

Windows 8

Nu WIN8 zijn intrede heeft gedaan en het op nieuwe PC's lastiger kan worden om linux te proberen ook een tip om hier daar een mouw aan te passen.
Installeer op een WIN8 PC virtualbox, open source en gratis. Binnen virtualbox kun je virtuele machines aanmaken. Handig om bijvoorbeeld om te beginnen weer windows XP te installeren om alle programma's te kunnen blijven gebruiken die het niet doen met WIN8, zoals bijvoorbeeld Step7 van Siemens. En vervolgens kun je je ook nog naar hartelust virtuele machines aanmaken met verschillende linux distro's.
Bijkomend voordeel is dat je die virtuele machines ook kunt exporteren en op een andere PC weer in virtualbox importeren: je hebt dan dus de hele machine terug, inclusief geïnstalleerde software en al je bestanden.

links:
virtualbox
linux images voor virtualbox

linux.txt · Laatst gewijzigd: 31-01-2016 13:20 (Externe bewerking)

Paginahulpmiddelen